BTU este unitatea de masura a energiei termice si un BTU este totalul de energie necesar pentru a incalzi un litru de apa cu un grad Fahrenheit. Este echivalentul a 252 calorii si aproximativ 1/3 (watt/ora). Cand vorbim de capacitatea de racire, ne referim la puterea de racire a unui aparat de aer conditionat pentru a inlatura o cantitate de energie termica dintr-un anume spatiu.
Circuitul de refrigerare utilizat in aparatele de aer conditionat traditionale este bazat pe ciclul compresiei vaporilor. Partile principale ale unui ciclu de compresie sunt compresorul (acesta absoarbe si comprima vapori), condensatorul (acesta condenseaza vaporii agentului de racire), dispozitivul de expansiune (acesta dilata agentul de refrigerare, ajustand cantitatea acestuia la evaporator astfel incat sa fie proportional cu incarcatura de racire a incaperii), evaporatorul (evaporeaza agentul de refrigerare absorbind astfel caldura din camera ce trebuie racita). In practica ciclul de refrigerare este insotit de multe parti auxiliare care au legatura cu functionarea in siguranta si in mod economic a unitatii (filtre, valve, valve cu 4 cai, regulatori de presiune, sistem de degivrare, etc.)
• Atunci cand sistemul functioneaza in modul de incalzire – bobina unitatii exterioare devine evaporatorul, si in acelasi timp, unitate interioara devine condensatorul ce absoarbe caldura din refrigerant care este disipata in aerul eliminat.Aerul mediului extern, la orice temperatura peste sau la 0°C contine energie calorica. Evaporatorul (bobina unitatii exterioare) absoarbe caldura din aer; aceasta este comprimata si apoi transmisa catre condensator (bobina unitatii interioare). Bobina unitatii interioare elibereaza caldura si apoi, aerul este eliberat in casa.
• Atunci cand sistemul functioneaza in modul racire, bobina unitatii exterioare este condensatorul si bobina unitatii interioare este evaporatorul. In acest caz, caldura este absorbita din casa si este eliberata in mediul extern.
In conformitate cu instructiunile CE, toate echipamentele electrice sunt clasificate in 7 clase de consum energetic (de la A la G), in functie de cata energie consuma si cata energie elibereaza. In ceea ce priveste echipamentele de climatizare depinde de rata EER (Rata Eficientei Energetice) in sezonul cald si COP (Coeficient de Performanta) in sezonul rece. Cu cat acesti factori sunt mai mari, cu atat mai buna este clasa energetica pentru acel echipament de climatizare deoarece are un consum redus. Mai jos puteti regasi un tabel cu aceste clasificari:
Clasa Energetica A	EER 3,2	        COP 3,6
Clasa Energetica B	EER 3,2-3,0	COP 3,6-3,4
Clasa Energetica C	EER 3,0-2,8	COP 3,4-3,2
Clasa Energetica D	EER 2,8-2,6	COP 3,2-2,8
Clasa Energetica E	EER 2,6-2,4	COP 2,8-2,6
In timpul instalarii unui split de perete tehnicianul trebuie sa tina cont de urmatoarele:
a. Unitatea interna:
Sa aleaga locatia cea mai buna pentru instalarea unitatii interne, astfel incat sa fie suficient spatiu in jurul ei (in conformitate cu instructiunile producatorului) si furtunul de condens sa poata fi directionat catre exterior (sau catre balcon). Inaintea instalarii placii metalice de la unitatea interioara, trebuie sa ne asiguram ca nu sunt cabluri sau tevi care trec prin locul ales, pentru ca aceasta placa metalica va fi fixata in acel loc. De acelasi lucru trebuie sa ne asiguram si la peretele exterior care va fi perforat pentru conectarea unitatii interioare cu cea exterioara. Placa metalica a unitatii interne trebuie montata la nivel. Tevile care conecteaza unitatea interna cu cea externa trebuiesc izolate cu izolatie speciala (nu doar banda izolatoare) si dupa care trebuiesc aduse la un loc toate (tevile de cupru , teava de condens si cablurile electrice) si invelite in banda adeziva.
b. Unitatea externa:
Locul ales de instalator pentru unitatea externa (la nivelul pamantului sau pe perete) trebuie sa aiba o ventilare buna (in conformitate cu instructiunile producatorului). De asemenea trebuie aleasa o locatie cu acces usor pentru efectuarea service-ului. Lungimea traseului trebuie sa fie in limitele admise de producatorul echipamentului. Inainte de prima pornire a echipamentului trebuie verificate cu atentie toate cablurile electrice si cel mai important daca firul de impamantare este fixat corespunzator. c. Instructiuni generale:
Dupa ce instalarea s-a efectuat, traseul de condens al unitatii trebuie verificat. De asemenea, este obligatoriu, sa se verifice instalatia impotriva scurgerilor. Aceasta verificare a instalatiei se face cu Azot (pana la 10 Bari) si de asemenea sa se faca si o vacuumare a instalatiei cu pompa de vacuum. Demarati cu presiunea pe absortie (4,-5 bar) si diferenta dintre aerul la intrare si iesire (peste 8°C) Nu neglijati sa informati utilizatorul echipamentului despre utilizarea corecta a aparatului si despre procedura in caz de interventie service.
a. Verifica alimentarea cu energie electrica (siguranta arsa, etc.).
b. Verifica daca voltajul este in limitele tolerate de aparat (±10%).
c. Verifica pe telecomanda daca echipamentul are un program ales de utilizatorul echipamentului.
d. Verifica bateriile telecomenzii.
e. Verifica placa de receptie a semnalului de la telecomanda. In unele cazuri, un dispozitiv electric din casa sau de la un apartament din vecinatate poate bloca placa de receptie a semnalului.
In acest caz, deconectati unitatea de la sursa de alimentare cu energie electrica pentru scurt timp si dupa aceea o reconectati.
f. Daca ati efectuat toate operatiunile de mai sus si aparatul inca nu a pornit, verificati protectia compresorului sau daca nu cumva compresorul este ars sau se afla in scurt circuit.
Gheata la unitatea interioara poate aparea din urmatoarele motive:
a. Lipsa de agent frigorific (presiune mica la absorbtie si temperatura joasa de evaporare a freonului).
b. Obturare partiala a dispozitivului de expansiune (capilare).
c. Functionare defectuoasa a ventilatorului unitatii interne sau a circulatiei aerului.
d. Filtre de aer foarte murdare, duc la restrictionarea circulatiei aerului.
Cand aparatul functioneaza in modul racire, aproape tot timpul apare fenomenul de condensare a apei care exista in aerul din incapere. Aceasta apa se acumuleaza in tavita de condens a unitatii interne si este evacuata prin furtunul de dren. Ca urmare a acestui lucru, cand apar scurgeri ale condensului la unitatea interna, verificati daca nu cumva exista obstructionari ale furtunului de dren. De asemenea trebuie verificata si pozitionarea corecta a unitatii interne (nu ar trebui sa fie inclinata in nicio directie).
a. Verificati daca sunt curate filtrele la unitatea interioara. Daca acestea sunt murdare, reduce circulatia aerului si de aici o slaba eficienta indiferent de modul de functionare al aparatului.
b. Verificati temperatura setata pe telecomanda si daca aceasta este in concordanta cu sezonul in care va aflati.
c. Verificati daca a fost setat aparatul sa functioneze in modul “Sleep” sau “Zgomot redus” (cand ventilatorul unitatii interne functioneaza la viteza redusa), deoarece aceste moduri de functionare reduc semnificativ capacitatea de racire sau incalzire a aparatului.
d. Poate capacitatea aparatului de aer conditionat este mai mica decat nevoile spatiului de climatizat (cand geamurile si usile sunt inchise).
e. Unitatea interna trebuie de asemenea sa fie curata pentru a nu fi obstructionata ventilarea ei.
Se compune din compresor (scroll, centrifugal, rotary screw). Schimbatorul de caldura racit cu aer care este compus din bobina(e) si ventilator(e) sau racit cu apa prin turnuri de racire. Evaporizatorul schimbatorului de caldura care raceste apa ce este introdusa in ventiloconvectoare. Bine inteles, sistemul are de asemenea sisteme de siguranta si componente de control, printre care: rezervor tampon, vas de expansiune, pompa de apa, filtre, comutator de debit, valve de siguranta, valve de expansiune, senzori de temperatura, etc). Sistemul are de asemenea un panou electric de control si o telecomanda LCD.
Rezervorul tampon este un rezervor izolat, care este instalat in circuitul de apa rece imediat dupa schimbatorul de caldura al chiller-ului. Scopul sau este de a colecta apa racita, care este produsa de schimbatoarele de caldura, in scopul de a pompa apa rece din rezervorul tampon si in acest fel este asigurat fluxul constant si regulat de apa rece la unitatile locale (ventiloconvectoare, etc.). De obicei este insotit de o valva de siguranta si de o valva de aerisire. Capacitatea de stocare a rezervorului tampon depinde de cantitatea totala a apei din circuitul instalatiei (l/min) si de capacitatea nominala de racire a sistemului (kW).
In ceea ce priveste circuitul agentului firgorific se aplica toate regulile de instalare ale unui aparat de aer conditionat. In ceea ce priveste circuitul de apa, in afara de conectarea corecta a tevilor de apa (sudura, calitatea materialelor folosite, etc.) trebuie sa verificam si daca celalalte componete ale sistemului au fost instalate corect (rezervor tampon, vas de expansiune, valve de siguranta, comutator de debit, pompa de circulare, filtre, comutator de alimentare, senzori de temperatura, etc.), pentru a echipamentul sa functioneze in siguranta si cu o eficienta ridicata.
Pentru ca toate componentele de functionare, de siguranta si de control ale unitatii sunt incorporate de catre producator din fabrica, intr-o singura unitate, instalatorul mai trebuie sa faca un singur lucru, sa conecteze corect tevile de apa (calda sau rece) la unitatile interioare (ventiloconvectoare, etc.), cablurile electrice si tevile de condens. S-a dovedit ca pompele de caldura ofera un cost redus si sunt prietenoase cu mediul inconjurator spre deosebire de orice alta surse de incalzire (in special pentru schimbatorul de caldura in placi). Se obtine si o economisire a spatiului (datorita dimensiunilor reduse ale echipamentelor) si de asemenea, o distributie usoara a apei reci sau calde la unitatile interne, datorita dimensiunilor reduse a tevilor in comparatie cu un sistem duct.
Un mecansim modular compus din mai multe parti de functionare si control al unitatilor de climatizare, care poate integra mai multe echipamente de aer conditionat in asa fel incat sa se atinga necesarul de capacitate cerut, pentru a satisface nevoile cladirii respective (in racire sau incalzire), ofera o multime de aplicatii si este usor de instalat. In plus, prin folosirea programului software poate controla distributia timpului de functionare pentru fiecare unitate exterioara (la fiecare 12 ore) in asa fel incat fiecare compresor sa functioneze un numar egal de ore prelungind astfel durata de viata a echipamentului, fara a afecta eficienta lui.
In cazul in care unitatea este tip de pompa de caldura, desigur, este aplicabil. Astfel de unitati Inventor sunt unitatile VARIO / HYDRO, care pot produce numai apa calda menajera sau apa calda menajera si incalzire. Cu toate acestea, ele au capacitatea de racire in cazul in care aparatul este livrat cu sistemul de operare necesar si accesorii de control pentru operatiunea de racire.
Daca incalzirea prin pardoseala este facuta printr-un sistem hidraulic, ceea ce inseamna ca prin tevi trece lichid, raspunsul este pozitiv, se poate realiza si o racorire a spatiului respectiv. Acest lucru este posibil prin folosirea sistemelor VARIO HYDRO sau a unui mini chiller (cu pompa de caldura) in cazul in care necesarul depaseste puterea unui sistem Vario. Daca pentru sistemul de incalzire prin podea se folosesc rezistente electrice, o racire prin acelasi sistem nu se poate realiza.
Ventiloconvectoarele cu 2 cai pot sa functioneze ori numai in incalzire ori numai in racire. Ele sunt dotate cu un tur si un retur prin care trece ori apa calda ori apa rece, in conformitate cu perioada anului in care ne aflam. Ventiloconvectoarele cu 4 cai din cadrul aceluiasi sistem, ofera posibilitatea de a functiona in incalzire sau in racire in acelasi timp. Aceste ventiloconvectoare au doua tururi si doua retururi care permit accesul apei reci sau calde in orice moment.
Un chiller racit cu aer are un condensator, care este racit de aerul din mediul inconjurator. Chillerele racite cu aer sunt de preferat pentru instalatiile mici sau mijlocii, dar in ultima vreme datorita calitatilor imbunatatite din structura lor, permit imbinarea de tip modular, pentru instalatii de mari dimensiuni, de asemenea. Un chiller racit cu aer este de preferat mai ales in cazurile in care nu exista suficienta apa sau aceasta este foarte scumpa. Chillerele racite cu apa au un condensator racit cu apa in legatura cu turnul de racire si sunt, de obicei, de preferat pentru instalatiile medii si mari in cazul în care exista un volum suficient de apa. In plus, ele sunt, de asemenea, de preferat, in cazurile in care se cere performanta constantă a sistemului, indiferent de temperatura mediului ambiant (aer conditionat industrial, aer conditionat pentru sisteme digitale, etc.), deoarece capacitatea chillerelor racite cu apa nu sunt afectate de fluctuatiile de temperatura ambientala.
Pompele de caldura VARIO sunt ideale pentru incalzirea in pardoseala. Temperatura scazuta a apei la intrare in combinatie cu temperatura mica a sistemului, rezulta o eficienta maxima in functionarea sistemului care poate depasi uneori 4.0. Aceasta inseamna ca pentru fiecare 4kW de capacitate consumul energetic este de numai 1 kW.
Sistemele de climatizare cu pompa de caldura aer – apa sunt de preferat in cazul in care se doreste si producerea apei calde menajere, incalzirii sau racirii prin pardoseala, pentru sistemele cu unitati interne de tip ventiloconvectori sau in cazul centralelor de tratare a aerului. Un sistem VRF este de preferat atunci cand este necesar un control exact al conditiilor de confort la interior, in ceea ce priveste aerul conditionat (temperatura, umiditate relativa, viteza ventilatorului, aportul de aer proaspat, etc.). In plus, un sistem de aer conditionat VRF este de preferat atunci cand spatiul economisit (la interior si la exterior) este important in componenta cladirii, datorita faptului ca dimensiunile conductelor din sistemele VRF sunt semnificativ mai mici decat la orice alt sistem de aer conditionat. Cand spatiile de la interior au nevoie de incalzire si racire simultana in camere diferite in funcție de orientarea lor, sistemul VRF este, de asemenea, de preferat.
Acestea sunt pompe de caldura aer – apa, in care condensatorul incalzeste apa pentru consumul menajer sau comercial. Sunt doua modalitati de a obtine furnizarea apei calde:
• Prin folosirea unei pompe de caldura inverter (VARIO). In acest caz putem obtine si incalzirea sau racirea spatiului respectiv.
• Prin instalarea unei pompe de caldura care este conectata la un cazan si acopera necesitatile de alimentare cu apa calda a casei, cu un consum scazut de energie electrica. Acest tip de pompa de caldura are toate accesoriile solicitate montate, in asa fel incat sa reduca la minimum costurile de instalare.
Costul de operare a unei instalatii depinde de multi factori, cum ar fi zona geografica a tarii respective, izolarea termica a cladirii, tipul ferestrelor, etc. In plus, pentru reducerea costurilor de operare este foarte important a se face alegerea corecta privind capacitatea pompei de caldura . In acest fel unitatea va folosi energia de functionare a intregului compresor Inverter si de aici costul redus al consumului de energie, care se poate realiza in anumite circumstante. Prin calcule aproximative costul de operare economisit in comparatie cu pretul petrolului, este de aproximativ 40%. Acest procent poate fi mai mare in cazul in care instalarea se face la fiecare resedinta si se are in vedere necesitatile sale si, desigur, în cazul în care sistemul a fost corect ales.
In sistemele de climatizare inverter centralizate de tip VRF, cantitatea de agent frigorific pentru fiecare unitate interioara este absolut controlata si proportionala cu necesarul de racire ale spatiului de la interior. Acest sistem este format din unitatea exterioara centrala (sau unitati modulare), cu compresor DC Inverter si unitati interioare cu detenta directa de diferite modele si capacitati; care sunt dotate cu supape de expansiune electronice pentru un control mai precis al debitului de agent frigorific. Un sistem VRF DC Inverter ofera conditii de confort la standarde inalte de climatizare in camere si, de asemenea, ofera economie de spatiu (la interior si la exteriorul cladirii), pentru ca dimensiunile unitatilor si conducte lor sunt semnificativ mai mici. In plus, sistemul VRF DC Inverter functioneaza la costuri mai mici, in comparatie cu orice alt sistem centralizat de aer conditionat.
Este posibil cand echipamentul este dotat cu pompa de caldura si intreaga structura de instalare a fost proiectata in acest sens. Acest tip de instalare trebuie sa includa 3 randuri de tevi la unitati, unitatea externa sa aiba un ciclu modular de functionare la compresoarele inverter si bine inteles un sistem adecvat de control al unitatilor.
Sistemul VRF pe doua tevi ne permite alegerea unui singur mod de functionare al sistemului in acelasi timp, in racire sau in incalzire, in functie de sezonul in care ne aflam. Sistemul VRF pe 3 tevi ne permite sa alegem modul racire pentru anumite camere si modul incalzire pentru alte camere, in acelasi timp si bine inteles in functie de necesitati. Asadar in combinatie cu compresoarele DC Inverter si cu controlul electronic al sistemului, putem crea cel mai bun confort in toate incaperile in functie de necesitati si nu in functie de sezonul in care ne aflam. Mai mult de atat, putem exploata caldura, care este recuperata prin functionarea simultana in modul de incalzire si racire, rezultand cresterea eficientei unitatii si, prin urmare, costurile de functionare sunt mai mici.
Principalele lucruri de care ar trebui sa se tina cont in timpul instalarii unui sistem de aer conditionat Inverter VRF sunt:
a. Lungimea totala a traseului frigorific (reala), pentru a nu depasi lungimea prevazuta de producator in specificatiile tehnice.
b. De diferenta de inaltime intre unitatile interioare si cea exterioara astfel incat sa nu depasim capacitatea sistemului VRF.
c. In caz de conectare modulara, conductele de aspiratie si de refulare ar trebui sa se faca in conformitate cu instructiunile producatorului, pentru a fi asigurata revenirea usoara a uleiului de refrigerare pentru compresoare.
d. Conductele de distributie de agent frigorific la unitatile interioare ar trebui sa fie orizontale pe toata lungimea traseului si de toate partile care constituie ansamblul sistemul de conducte trebuie sa fie conectate in mod corespunzator (refneti orizontali si verticali, colectori, valve electronice, etc). In general, programul de instalare ar trebui sa urmeze instructiunile producatorului.
e. De asemenea este important sa se verifice cu Azot sudura tevilor.
Intr-un sistem de aer conditionat model multi split, unitatile interne pot fi identice sau diferite (model, capacitate). Cu toate acestea, trebuie sa tinem cont de numarul de unitati interne care vor fi conectate. De asemenea, ar trebui sa avem grija de capacitatea totala (in kW) a unitatilor interioare, sa nu depaseasca capacitatea unitatii exterioare, in cazul unei functionari simultane a unitatilor interioare.
Principiile de functionare ale unui aparat de aer conditionat mobil sunt aceleasi cu ale oricarui aparat de climatizare. Toate componentele sunt insa incluse intr-o singura carcasa (de obicei metalica) care se poate muta cu usurinta dintr-o camera in alta. Sunt disponibile modele cu functionare numai in modul de racire sau si cu pompa de caldura. Datorita faptului ca aceste modele de aparate de aer conditionat au atat condensatorul cat si evaporizatorul in aceeasi carcasa (implicit aceasta se afla in camera unde se doreste climatizare), se impune existenta unei guri de aerisire la un perete extern pentru a conecta un tub flexibil pentru evacuarea aerului cald. Aceasta gaura poate fi prevazuta cu o inchidere automata in momentul opririi aparatului.
O fereastra deschisa (chiar si una de mici dimensiuni) ingreuneaza climatizarea unui spatiu. Majoritatea aparatelor de aer conditionat mobile sunt dotate cu un kit de evacuare a aerului cald catre exterior.
Dezumidificarea este procesul de absortie a umiditatii care se afla in aer sub forma de vapori. Dezumidificarea se poate face in doua moduri: a. Prin racirea aerului la temperaturi mai mici decat a punctului de condensare. Acest lucru este realizabil cu ajutorul unui dispozitiv special de racire a aerului la temperaturi joase, in acest fel absorbind umiditatea din aer. In continuare, aerul este incalzit din nou si eliberat in camera cu datele psihometrice corespunzatoare (temperatura si umiditate relativa). Exista mai multe modele diferite de dezumidificatoare, in ceea ce priveste capacitatea lor de dezumidificare (l/h), create in scopul de a indeplini cerintele casnice, de afaceri sau industriale. b. Dezumidificatoare de tip chimic. Functionarea acestora se bazeaza pe substante chimice de deshidratare (de exemplu silicagel). Acesta absoarbe umiditatea din aer pentru a mentine o umiditate relativa in limitele permise.
Unitatile VAM reprezinta o pereche de schimbatoare de caldura (recuperatoare de energie) aer-aer, care sunt instalate la sistemul de ventilatie a unitatii centrale de aer conditionat care necesita un anumit procentaj de aer proaspat. Aerul care iese din unitatile VAM si are datele psihometrice ale spatiului creat de aerul conditionat (cald sau rece), realizeaza o pre-incalzire sau o pre-racire a aerului proaspat de intrare si astfel capacitatea necesara (in kW) a unitatii de aer conditionat (locale sau centrale) este mult mai mica decat capacitatea initiala de care ar avea nevoie instalatia inainte de montarea unitatilor VAM.
Utilizarea unui schimbator de caldura aer-aer (VAM) pentru recuperarea caldurii, pe racire sau incalzire, reduce capacitatea necesara unitatilor de aer conditionat, deoarece aerul care intrara (proaspat) in unitate este pre-incalzit sau pre-racit, dupa caz, astfel incat functionarea echipamentelor se face la costuri reduse. Prin instalarea schimbatorului de caldura aer-aer (VAM), intr-un sistem centralizat de climatizare putem reduce consumul de energie cu pana la 75%, in functie de conditiile de mediu si de calitatea schimbatoarelor de caldura (VAM).

Load More