Intrebari frecvente

Intrebari frecvente clienti finali

Cand transportati o unitate externa de aer conditionat, aceasta mereu trebuie sa fie in pozitionata in picioare. In caz contrar, pot aparea probleme in timpul procedurii pornire sau in timpul functionarii acesteia, care pot duce la defectarea unitatii externe. Daca totusi unitatea nu s-a transportat in picioare, va rugam sa o pozitionati corespunzator si sa o lasati cel putin 4 ore inainte de a o porni.

Toti parintii cu copii mici sau bebelusi au probleme mai mari in timpul caniculei. Cum pot parintii sa controleze temperatura interioara, fara a periclita sanatatea copiilor? Adevarul este ca nu exista o alta cale mai buna de a racori un spatiu, decat prin utilizarea unui  aparat de aer conditionat . Utilizarea corecta a acestuia, impreuna cu un set de instructiuni, pentru cei care au bebelusi sau copii mici, va garanteaza ca aerul conditionat nu va afecta sanatatea copiilor, ci va ajuta la protectia lor.

Temperaturile caniculare sunt mult mai rele pentru sanatatea bebelusilor decat potentialele pericole cauzate de utilizarea aerului conditionat. In privinta microorganismelor de pe filtre, nu trebuie sa va faceti griji, atata timp cat le curatati in mod frecvent (lunar). Deasemenea, trebuie sa chemati un tehnician specializat, pentru lucrarea de mentenanta la inceputul fiecarui sezon.

Este foarte important sa alegeti aparatul de aer conditionat potrivit de la bun inceput, in special pentru filtre. Exista unitati cu filtre capabile de absorbtie ridicata a poluantilor si cu ionizator. Daca aveti un aparat de aer conditionat vechi, ar fi cel mai bine sa-l schimbati cu unul nou, cu tehnologie DC Inverter, pentru a va bucura de o temperatura constanta, cu ionizator si filtre speciale de curatare a aerului.

Tu trebuie sa observi daca bebelusului tau ii este destul de cald, si are nevoie de racoare. Sensibilitatea nou-nascutilor fata de temperatura nu este complet dezvoltata, astfel incat el va avea nevoi diferite fata de un adult, in ceea ce priveste mediul.  Monitorizeaza-l cu atentie daca transpira, geme, este nervos, roseste sau ii apare orice fel de iritatie.

Daca apar simptomele de mai sus, inseamna ca bebelusul tau are nevoie de racoare. Este timpul sa pornesti aparatul de aer conditionat. Spre deosebire de modul de utilizare al aparatului in orice alte circumstante, acum va trebui sa ignori regulile pentru utilizare economica. Ar trebui sa lasi o usa sau o fereastra intredeschisa, pentru a improspata aerul din camera. Deasemenea, este bine sa inchizi aparatul de aer conditionat periodic si sa deschizi toate usile pentru 3 sau 4 minute pentru a aerisi zona. Camera trebuie sa aiba mereu aer proaspat si nu trebuie sa fie prea frig ; trebuie sa setezi aparatul la 27˚ – 28˚  de grade, niciodata mai jos. Daca temperatura de afara este de 42˚C, atunci seteaza aerul conditionat la 30˚C pentru o eficienta crescuta si conditii sanatoase. O regula de baza, este sa setezi temperatura dorita cu 10 pana la 12 grade mai jos decat temperatura exterioara, astfel vei obtine un mediu sanatos in mod economic !

Cel mai bine pentru copil, este sa pastram curatenia in camera, in special de praf, astfel incat unitatea nu va absorbi si reda aceste particule, crescand sansele aparitiei alergiilor. Pernele, perdelele si paturile trebuiesc scuturate  frecvent si spalate. Nici nu poate fi vorba de fumat in camerele copiilor. Cu atat mai mult, nu trebuie sa expunem copiii direct sub jetul de aer al aparatului. Daca urmati aceste reguli de siguranta, atunci aparatul de aer conditionat nu va fi doar complet inofensiv pentru copiii tau, ci ii va proteja de pericolul insolatiei.

Tehnologia All DC Inverter este cea care ofera posibilitatea  ca aparatele de aer conditionat sa functioneze in mod economic si eficient.

Motoarele ventilatoarelor unitatii interne si externe, precum si compresorul au fost upgradate la tehnologia All DC Inverter. Astefel, compresorul poate schimba capacitatea de operare in functie de nevoile mediului interior si poate crea conditiile perfecte. Avantajul major al acestui mod de operare a compresorului este economia maxima care este obtinuta prin eliminarea repornirilor frecvente, care erau inevitabile  la vechile generatii de aparate de aer conditionat.

Motorul DC Inverter ofera o gama larga de operare, permitand unitatii sa lucreze perfect chiar si in conditii de temperaturi extreme.

Existenta umiditatii in spatiile noastre de viata si lucru, este o problema importanta deoarece ne afecteaza atat confortul cat si igiena.

Nivelul umiditatii fiecarui mediu fluctueaza intr-o masura insemnata in functie de conditiile externe si in special de diferentele de temperatura de la interior si exterior. Deasemenea, umiditatea fiecarui spatiu va fi determinata de utilizarea sa (aburi de la baie, bucatarie, apa in uscator, etc.).

In locurile cu nivele ridicate de umiditatea (>50%), se observa adesea formarea de mucegai, care nu este doar inestetic, ci poate fi foarte periculos pentru sanatatea noastra. Poate cauza alergii, atacuri de astm, si diverse alte boli. Chiar mai mult, umiditatea poate afecta elementele structurale ale cladirilor.

Nu este intotdeauna usor sa atingi nivele optime de dezumidificare. Diverse aparate si sfaturi  utile pot ajuta la obtinerea rezultatelor dorite, adica, nivele de umiditate relativa, intre 40-50%. Primul pas care trebuie facut, este masurarea umiditatii spatiului cu un hidrometru, care se poate gasi pe piata cu usurinta, pentru a cunoaste conditiile exacte din mediul nostru.

In cele mai multe cazuri, putem utiliza dezumidificatoare, care absorb umiditatea din aer si o stocheaza intr-un dispozitiv special sau care pot fi legate direct la sistemul de scurgere al cladirii. Utilizarea dezumidificatoarelor este foarte economica si ne ajuta la imbunatatirea nivelului de confort in mediul nostru chiar si la temperaturi extrem de joase.

In mod alternativ, putem utiliza unitatea de aer conditionat pentru dezumidificare. Aparatele de aer conditionat de la Inventor au optiunea de dezumidificare, aceasta va fi utila in timpul primaverii si toamnei, cand nivele de umiditate cresc. In timpul functionarii pentru dezumidificare, aparatul  este in modul de racire si elimina umiditatea existenta in camera ta. Din acest motiv, in timpul verii, observam adesea apa scurgandu-se prin sistemul de drenare al unitatii interne. In timpul iernii, in modul de incalzire, aparatele de aer conditionat reduc nivelul de umiditate si ajuta la crearea unui mediu sanatos.

In timpul verii si in special in perioada de canicula, aparatele de aer conditionat sunt considerate o parte integranta a fiecarui spatiu de locuit sau de lucru. Cum putem utiliza aceste aparate in mod eficient? Aparatele de aer conditionat se pot utiliza in mod economic? Poate aparatul de aer conditionat sa racoreasca atmosfera fara a o ingheta?

Raspunsul este ca acest lucru este posibil ! Daca stim modul corect, putem utiliza sistemul de aer conditionat fara teama unui consum ridicat. Invata toate secretele utilizarii corecte a aerului conditionat si creaza-ti conditiile optime cu minimul de consum energetic

  • O conditie principala este alegerea corecta a aparatului de aer conditionat. Daca nu ai ales inca, apasa aici pentru a vedea care este aparatul potrivit pentru locuinta ta. Daca ai o unitate mai mica decat ar fi necesara pentru spatiul tau, vei determina cresterea consumului si reducerea performantelor.
  • Nu seta o temperatura foarte mica pentru spatiul tau. Mai exact, in timpul verii, seteaza-ti aerul conditionat la temperaturi intre 27˚C si 29˚C. Astfel corpul tau se va bucura de o atmosfera placuta in timpul sederii la interior, si nu va suferi un soc in momentul iesirii la temperaturi mai mari. O regula generala este sa iti setezi aparatul de aer conditionat la un nivel cu 12 grade mai jos decat temperaturile de la exterior.
  • In timpul sederii acasa nu opri in mod regulat aparatul de aer conditionat. Nu faci economii in acest fel, porneste aparatul dimineata si lasa-l sa lucreze in timpul zilei la temperaturi intre 27˚C si 29˚C. Astfel, eviti pornirile repetate, daca aparatul tau are tehnologia DC Inverter ; vei obtine astfel un consum foarte redus in timpul functionarii si o temperatura constanta in camera.
  • Nu utiliza aparatul de aer conditionat pe timpul noptii. Inainte de culcare, seteaza aparatul pe modul Sleep. In acest mod de operare, aparatul de aer conditionat va creste nivelul temperaturii dorite la interior si se va inchide dupa un timp. Astfel, vei simti racoare in timpul somnului fara costuri crescute sau pericol de imbolnavire. Mentine usile si ferestrele inchise pe timpul zilei, in special in mijlocul zilei. Asigura-te ca ventilarea spatiilor se face dimineata devreme sau seara tarziu, cand temperaturile la exterior sunt la nivele minime.
  • Nu utiliza cuptoare sau proiectoare in timpul caniculei sau in timpul functionarii aparatului de aer conditionat. Este cel mai bine sa gatiti in timpul dupa-amiezii, sa aerisiti casa si apoi sa porniti aparatul de aer conditionat.
  • Poti lasa draperiile sau jaluzelele inchise pentru a evita expunerea aparatului direct in lumina soarelui, astfel te asiguri ca acesta nu poate fi afectat. Nu utiliza aparatele de aer conditiona in spatii pe care nu le folosesti in timpul zilei. Incearca sa faci economii cu spatiile neutilizate.

Curatarea regulata : pentru a economisi energie si a avea o eficienta marita a capacitatii de racire, trebuie sa stergi in mod regulat praful care apare pe partea din spate a frigiderului.
Dezghetarea : daca frigiderul tau nu are o functie de dezghetare automata, in momentul in care observi ca s-a format un strat de gheata de 3-5mm, trebuie sa dezgheti frigiderul, altfel gheata depusa va determina o crestere a consumului de energie si va afecta si calitatea racirii.
Nu depozitati cantitati mari de alimente sau mancaruri calde, altfel veti afecta functionarea optima a frigiderului.

Aparatele de aer conditionat de 18.000 sau 24.000 Btu/h sunt unitati de inalta performanta, si unitatile externe aferente sunt mai grele. Acest fapt poate determina vibratii mai puternice in timpul functionarii si astfel un nivel de zgomot crescut. Daca alegi sa instalezi asemenea unitati exterioare pe un perete, vei creste riscul aparitiei vibratiilor si a zgomotului, mai ales in functie de caracteristicile peretelui (perete unic, cladirio vechi, etc.). Poti evita aparitia problemelor daca vei instala unitatea externa pe sol, asa cum prevede legea

In alegera corecta a aparatului de aer conditionat trebuie sa se tina cont de:
a. Capacitatea echipamentului in BTU/ora sau in Wati
b. Apeland la suportul tehnic al unei firme specializate
c. Aparatul de aer conditionat trebuie sa foloseasca freon ecologic
d. Aparatul de aer conditionat sa contina filtre de actualitate
e. Sa fie incadrat intr-o clasa energetica cat mai eficienta
f. Un nivel de zgomot redus in timpul functionarii
g. Aparatul de climatizare sa fie certificat de catre organizatii internationale si sa aibe certificatul CE
h. Sa fie insotit de un certificat de garantie

Prin aflarea necesarului de BTU pentru casa ta, inseamna practic ca vei descoperi cata energie calculata in BTU ai nevoie pentru a raci sau incalzi spatiul respectiv. Calcularea necesarului de racire/incalzire (Watt sau BTU) depinde de mai multi factori (locatia incaperii, materialul din care s-a construit casa, etc). De asemenea la calcularea necesarului de BTU/ora/metru cub, (pentru racire sau incalzire) trebuie avuta in vedere si locatia ta in teritoriu. Daca veti tine cont de totalul de metri cubi si de toti factorii mentionati mai sus, puteti estima necesarul pentru spatiul respectiv. Totusi, pentru conditiile din Romania, un echipament de 9.000 BTU, poate acoperi necesarul unei incaperi de 12-15 metri patrati.

O pompa de caldura transfera energia termica dintr-o locatie, care are o temperatura mai scazuta, catre o alta unde este o temperatura mai mare. “Pompele de caldura cu ciclu reversibil” sunt create pentru a functiona in oricare dintre cele 2 directii termice, pur si simplu functioneaza astfel incat efectueaza schimbul intre bobina, care este condensatorul si acea bobina care este evaporatorul, pentru a evita schimbarea fizica a directiei de lucru. Aceasta functie este indeplinita in mod normal de o vana de inversare. In aplicatiile HVAC, termenul pompa de caldura se refera la un sistem de refrigerare prin compresia vaporilor, care include o vana de inversare si schimbatori de caldura optimizati astfel incat directia fluxului de energie termica sa poata fi schimbata fara pierderea eficientei. O pompa de caldura absoarbe caldura prin agentul de racire in timp ce se evaporeaza si elibereaza aceasta caldura in momentul in care este condensata. Utilizeaza evaporatorul pentru a absorbi caldura din incapere si o arunca in afara prin condensator. Componenta cheie care face diferenta intre o pompa de caldura si un sistem de aer conditionat pentru racire este vana de inversare, care permite schimbarea directiei de deplasare a fluxului de agent de racire

Clasa Energetica a unui aparat de aer conditionat este reprezentata de o categorie care a fost clasificata de catre organizatiile internationale (de la A, reprezentand eficienta maxima, la G, mai putin eficienta). Aceasta categorie ne arata cata energie electrica consuma un aparat de climatizare pentru a ne furniza cele mai bune conditii, indiferent daca functioneaza in modul racire sau incalzire. Pentru exemplificare, un aparat de aer conditionat de 9000 BTU/ora, clasa energetica A, consuma 820 Wati in modul racire. Spre deosebire un aparat de aer conditionat de aceeasi putere, dar clasificat in clasa energetica B, poate consuma pana la 1000 Wati. Din acest motiv, trebuie sa alegem un aparat de climatizare cu clasa de consum A.

Consumul de electricitate este in stransa legatura cu numarul de ore de functionare ale aparatului de aer conditionat. Daca aparatul de aer conditionat este unul cu viteza constanta (On/Off), consumul acestuia este reprezentat de numarul de ore de functionare inmultit cu consumul electric pe ora al acestui aparat. In cazul echipamentelor dotate cu tehnologie Inverter, este dificil de estimat, deoarece consumul de energie electrica depinde de viteza compresorului.

Putem considera ca fiind prietenoase cu mediul inconjurator, aparatele de aer conditionat care folosesc freon ecologic (R407C, R410A, etc). Acest freon nu afecteaza negativ stratul de ozon, functioneaza cu un nivel redus de zgomot si consuma intre 10% si 50% mai putina energie fata de alte echipamente.

Unitatile de aer conditionat tip On/Off sunt dotate cu un compresor cu viteza fixa. Acest tip de compresor asigura temperatura la interior rotindu-se cu aceeasi viteza (de unde si acelasi consum de energie electrica). Datorita acestui lucru, compresorul lucreaza ori la capacitate maxima ori este oprit. Cand folosim aparate de aer conditionat dotate cu astfel de compresoare, controlul temperaturii de la interior este asigurat de termostat.

Unitatile cu tehnologia DC Inverter au un motor cu frecventa variabila care include un invertor electric reglabil pentru a controla viteza electromotorului, adica compresorul si randamentul functiilor de racire/incalzire. Motorul transforma curentul alternativ de intrare in curent continuu si apoi, printr-o modulare intr-un invertor electric, produce curent la frecventa dorita. Un microcontroler poate testa fiecare temperatura ambientala si poate ajusta in functie de aceasta viteza compresorului. Unitatile de aer conditionat cu tehnologie DC Inverter au o eficienta marita in comparatie cu aparatele de aer conditionat traditionale, au o durata de viata extinsa pentru componente si fluctuatiile vizibile de sarcina sunt eliminate. Acest aspect face unitatile DC Inverter, sa fie mai silentioase, reduce costurile de operare si reduce numarul defectiunilor. Unitatile de aer conditionat cu tehnologie DC Inverter pot fi mai scumpe decat aparatele de aer conditionat cu viteza constanta, insa diferenta este acoperita de facturile mai scazute la electricitate. Timpul de amortizare a acestui cost este de aproximativ 2 ani, in functie de utilizare.

Asa cum am mentionat deja, eficienta unitatilor dotate cu tehnologie DC Inverter este mai mare decat la cele cu viteza fixa. In acest fel costul in timpul functionarii este mai redus. Aceste aparate dotate cu tehnologie DC Inverter pot atinge un consum mai mic cu pana la 44% comparand cu un aparat cu viteza fixa, indiferent de modul de functionare, in racire sau in incalzire. Adaugand si celalalte avantaje (control precis al temperaturii, nivel de zgomot redus), aceste aparate DC Inverter sunt de neegalat.

Un aparat de aer conditionat poate asigura necesarul de caldura pentru un anume spatiu, creand o temperatura ambientala in conformitate cu cerintele utilizatorului. De asemenea este de mentionat, ca acelasi lucru se poate realiza, dar cu un cost redus, prin folosirea aparatelor de aer conditionat cu o eficienta mai mare sau a pompelor de caldura Inventor.

Orice aparat de aer conditionat are o serie de filtre care absorb praful, mirosurile neplacute, microorganismele, etc. Totusi, nevoile actuale de confort si igiena,i-au facut pe producatori sa doteze aparatele de aer conditionat cu functia de ionizare. Ionizaorul este de fapt un filtru aditional care este la ora actuala cel mai avansat filtru de curatare si purificare a aerului din intreaga lume (COLD PLASMA). Ionizatorul Cold Plasma elibereaza ioni negativi si pozitivi la interior prin care se realizeaza o dezinfectie a aerului si diminueaza mirosurile neplacute din interior. Mai mult de atat, functia de ionizare cu Cold Plasma, absoarbe praful din incapere, polenul sau particulele mici generatoare de diverse alergii. In acelasi timp, ionii negativi, creeaza un mediu sigur, relaxant si sanatos

Cand achizitionam un aparat de aer conditionat, in afara de restul detaliilor tehnice, trebuie sa alegem un echipament care functioneaza cu un nivel de zgomot redus la cea mai mare treapta de viteza a ventilatorului. La ora actuala, unitatea interna a unui echipament de aer conditionat de 8.000-9.000 BTU/ora, nu ar trebui sa depaseasca valoarea de 40db iar la unitatea exterioara sa nu fie mai mult de 55db.

In modul de incalzire, temperatura aerului suflat la iesirea din unitatea interna este in jur de 40°C, cu aproximatie. La aceasta temperatura umiditatea aerului este foarte scazuta (35% to 40%).Din acest motiv, aerul incalzit trebuie directionat astfel incat sa nu ajunga direct la persoana care se odihneste. In acest fel, aerul incalzit are timp sa se amestece cu aerul din incapere pentru a ajunge la o temperatura si umiditate optima. Aparatele de aer conditionat mici, nu au posibilitatea de a umidifica aerul asa cum o pot face sistemele de climatizare centralizate.

Aparatele de aer conditionat mici, concepute pentru camere, nu au functia de reimprospatare a aerului. Din aceasta cauza, cand aparatul de aer conditionat nu functioneaza, camera respectiva trebuie aerisita in mod corespunzator. La sistemele centralizate de climatizare, se pot regasi, atat functia de ventilare a aerului cat si aportul de aer proaspat.

Da, puteti folosi aparatul de aer conditionat pentru a inlatura umiditatea dintr-o incapere. De exemplu, daca aveti o casa de vacanta pe care o folositi pe timp de vara, puteti porni aparatul de aer conditionat pentru o perioada, in modul ventilare, pentru a obtine dezumidificarea dorita

Instalarea unui aparat de aer conditionat depinde foarte mult de marimea zonei pentru care se instaleaza aparatul respectiv. Locul trebuie ales in asa fel incat toate necesitatile spatiului respectiv sa fie atinse. In acelasi timp, locul de instalare trebuie ales in asa fel incat utilizatorul echipamentului de climatizare sa nu fie deranjat de curentii de aer cald sau reci generati de aparat. Trebuie avut de asemenea in vedere, ca unitatea interna sa nu fie obstructionata. In final, trebuie mentionat ca un aparat de aer conditionat nu trebuie instalat in vecinatatea unor surse de caldura.

In mod normal, o unitate interna este destinata pentru o singura camera. Acest lucru este generat si de faptul ca fiecare camera are in general, alta destinatie de folosinta. De asemenea trebuie avut in vedere ca doua persoane care stau separat in doua camere diferite, pot avea necesitati diferite de climatizare pentru confortul propriu. Din acest motiv, setarile de functionare ale aparatului de climatizare, pot satisface nevoile de climatizare dintr-o singura camera dar nu si in a doua camera.

Cand aparatul de aer conditionat functioneaza, fereastra si usa trebuie sa fie inchise. Acest lucru este necesar pentru ca aparatul de aer conditionat sa asigure confortul necesar in camera respectiva cu cel mai mic consum posibil. Totusi daca se impune un aport de aer proaspat, se poate deschide fereastra

Este indicat sa nu se fumeze in aceeasi incapere. Totusi, daca unitatea interna are in dotare filtre de ultima generatie (filtru de carbon activ, filtru Cold Plasma, filtru cu ionizare), se poate fuma in aceeasi incapere.

Echipamentul de aer conditionat instalat in camera dumneavoastra a fost ales astfel incat sa va ofere cele mai bune conditii posibile, pentru spatiul dumneavoastra, atat pe timp de iarna cat si pe timp de vara. Corpul uman se poate adapta cu usurinta conditiilor din mediul exterior daca temperatura mentinuta in camera respecta anumite limite. Aceste limite trebuie sa fie de la 25˚C la 28˚C, pentru racire, si de la 20˚C la 23˚C, pentru incalzire. In cazuri speciale, atunci cand avem copii sau nou-nascuti in incapere, pe timp de vara, temperatura interioara trebuie pastrata la limita superioara de 28˚C. Atunci cand setam temperaturi inafara acestor limite, cream conditii neplacute pentru spatiul personal. Perceptia frigului sau al caldurii este mai intensa atata timp cat conditiile de la interior sunt foarte diferite de cele din mediul exterior. Diferenta de temperatura dintre spatiul interior si mediul exterior ar trebui sa fie in limita de 10˚- 15˚C.

Teoretic, lasand aparatul de aer conditionat pornit la o temperatura confortabila, inseamna ca acesta nu va functiona cu o intensitate mare. Pe de alta parte, oprind aparatul de aer conditionat cand plecam din locuinta si repornindu-l cand ajungem acasa, acesta va consuma mai multa energie indiferent de modul in care este setat, racire sau incalzire. In practica, totusi aparatul de aer conditionat ar trebui oprit. Din aceasta cauza v-ati putea gandi ca este o risipa de energie sa oprim si sa repornim aparatul de aer conditionat.

Inventor este o companie cu multi ani de experienta in proiectarea si dezvoltarea de noi echipamente de climatizare. Ar trebui remarcata si garantia unica Inventor de pe piata de aer conditionat prin care acordam 10 ani garantie pentru compresor si de 5 ani garantie pentru componentele electro-mecanice. Un alt avantaj este reteaua mare de specialisti care acopera nevoile fiecarui client final.

Cel mai important lucru este ca aparatul de aer conditionat sa fie instalat de o firma specializata. Filtrele de la unitatea interioara si aripioarele de la unitatea externa trebuiesc curatate des. Aceasta curatare trebuie efectuata de catre un tehnician specializat, cel putin odata pe an. Daca apare o problema tehnica, ar trebui chemat acelasi tehnician. Cu ocazia efectuarii acestei mentenante anuale, unitatea externa trebuie curatata cu atentie, trebuie masurata presiunea in instalatie, calitatea freonului din instalatie. Un control optic si acustic este necesar pentru a depista orice zgomot suspect la unitatea respectiva. Problema mentenantei nu ar trebui neglijata, daca unitatea nu functioneaza in parametrii normali (unitate murdara, functionare la presiuni scazute) deoarece i se va scurta durata de viata si consumul nu este eficient.

a. Verifica bateriile din telecomanda. Durata de viata a bateriilor este in general de un an, din acest motiv se impune schimbarea lor.
b. Instalarea defectuoasa a bateriilor.
c. Distanta mare dintre unitatea interna a aparatului de aer conditionat si telecomanda. (aceasta nu trebuie sa depaseasca 6-7 metri).
d. Existenta unei probleme tehnice la placa electronica de primire a semnalui de la telecomanda. Aceasta interventie trebuie facuta de un tehnician specializat

Daca telecomanda aparatului de aer conditionat nu se foloseste o perioada indelungata, este indicat a se scoate bateriile din aceasta. In acest fel se poate evita orice scurgere sau descarcare a bateriilor care poate deteriora telecomanda.

Daca zgomotul anormal vine de la ventilatorul unitatii interne, inseamna ca o bucatica solida de material a intrat in interiorul unitatii interne si loveste paletele ventilatorului cand acesta functioneaza. Daca aveti posibilitatea de a ajunge la unitate, puteti folosi aspiratorul pentru a trage afara aceasta bucatica solida. O alta cauza a unui zgomot anormal, poate fi imbinarea slabita a elementelor de plastic ce alcatuiesc unitatea interna (panel-ul etc). Daca apar zgomotele anormale de la unitatea externa, va sfatuim sa apelati la un tehnician specializat in acest sens.

Nu. Aparatele de aer conditionat cu o tehnologie mai avansata sunt dotate cu sisteme electronice care au memorie interna (memoreaza ultima setare). Datorita acestul lucru, in momentul in care energia electrica revine, aparatul de aer conditionat va reporni automat cu avand ultimele setari de dinaintea intreruperii curentului electric.

Curatarea filtrelor aparatului de aer conditionat este foarte usor de realizat si se poate face chiar si de utilizatorul echipamentului respectiv. In manualul utilizatorului care se inmaneaza odata cu echipamentul de climatizare, se pot regasi instructiuni complete in acest sens. De asemenea in timpul instalarii aparatului de aer conditionat, tehnicianul poate acorda instructiuni cum sa curatati filtrele si va poate asista intr-o demonstratie.

Durata de viata a unui aparat de aer conditionat poate depinde de mai multi factori. Mai jos puteti regasi cativa din acesti factori:
a. Calitatea redusa a aparatului de aer conditionat.
b. Durata de functionare din timpul anului.
c. Temperaturile la care a functionat acest echipament de climatizare (temperaturi ridicate in timpul sezonului cald si scazute in timpul sezonului rece).
d. Service slab sau lipsa acestuia.
In general, putem afirma ca durata de viata a unui aparat de aer conditionat, avand o eficienta tolerabila si cu un cost de functionare acceptabil, poate depasi 15 ani.

Echipamentele Inventor sunt produse in una din cele mai mari fabrici si cu o traditie indelungata in producerea aparatelor de aer conditionat in St Louis – Missouri U.S.A. precum si in cea mai mare fabrica la nivel mondial situata in China. In acest fel aparatele de aer conditionat Inventor se bucura de o reputatie rasunatoare in privinta calitatii echipamentelor si de performante remarcabile si sunt insotite de o garantie globala.

Intrebari frecvente tehnicieni

BTU este unitatea de masura a energiei termice si un BTU este totalul de energie necesar pentru a incalzi un litru de apa cu un grad Fahrenheit. Este echivalentul a 252 calorii si aproximativ 1/3 (watt/ora). Cand vorbim de capacitatea de racire, ne referim la puterea de racire a unui aparat de aer conditionat pentru a inlatura o cantitate de energie termica dintr-un anume spatiu.

Circuitul de refrigerare utilizat in aparatele de aer conditionat traditionale este bazat pe ciclul compresiei vaporilor. Partile principale ale unui ciclu de compresie sunt compresorul (acesta absoarbe si comprima vapori), condensatorul (acesta condenseaza vaporii agentului de racire), dispozitivul de expansiune (acesta dilata agentul de refrigerare, ajustand cantitatea acestuia la evaporator astfel incat sa fie proportional cu incarcatura de racire a incaperii), evaporatorul (evaporeaza agentul de refrigerare absorbind astfel caldura din camera ce trebuie racita). In practica ciclul de refrigerare este insotit de multe parti auxiliare care au legatura cu functionarea in siguranta si in mod economic a unitatii (filtre, valve, valve cu 4 cai, regulatori de presiune, sistem de degivrare, etc.)
• Atunci cand sistemul functioneaza in modul de incalzire – bobina unitatii exterioare devine evaporatorul, si in acelasi timp, unitate interioara devine condensatorul ce absoarbe caldura din refrigerant care este disipata in aerul eliminat.Aerul mediului extern, la orice temperatura peste sau la 0°C contine energie calorica. Evaporatorul (bobina unitatii exterioare) absoarbe caldura din aer; aceasta este comprimata si apoi transmisa catre condensator (bobina unitatii interioare). Bobina unitatii interioare elibereaza caldura si apoi, aerul este eliberat in casa.
• Atunci cand sistemul functioneaza in modul racire, bobina unitatii exterioare este condensatorul si bobina unitatii interioare este evaporatorul. In acest caz, caldura este absorbita din casa si este eliberata in mediul extern.

In conformitate cu instructiunile CE, toate echipamentele electrice sunt clasificate in 7 clase de consum energetic (de la A la G), in functie de cata energie consuma si cata energie elibereaza. In ceea ce priveste echipamentele de climatizare depinde de rata EER (Rata Eficientei Energetice) in sezonul cald si COP (Coeficient de Performanta) in sezonul rece. Cu cat acesti factori sunt mai mari, cu atat mai buna este clasa energetica pentru acel echipament de climatizare deoarece are un consum redus. Mai jos puteti regasi un tabel cu aceste clasificari:

Clasa Energetica A	EER 3,2	        COP 3,6
Clasa Energetica B	EER 3,2-3,0	COP 3,6-3,4
Clasa Energetica C	EER 3,0-2,8	COP 3,4-3,2
Clasa Energetica D	EER 2,8-2,6	COP 3,2-2,8
Clasa Energetica E	EER 2,6-2,4	COP 2,8-2,6

In timpul instalarii unui split de perete tehnicianul trebuie sa tina cont de urmatoarele:
a. Unitatea interna:
Sa aleaga locatia cea mai buna pentru instalarea unitatii interne, astfel incat sa fie suficient spatiu in jurul ei (in conformitate cu instructiunile producatorului) si furtunul de condens sa poata fi directionat catre exterior (sau catre balcon). Inaintea instalarii placii metalice de la unitatea interioara, trebuie sa ne asiguram ca nu sunt cabluri sau tevi care trec prin locul ales, pentru ca aceasta placa metalica va fi fixata in acel loc. De acelasi lucru trebuie sa ne asiguram si la peretele exterior care va fi perforat pentru conectarea unitatii interioare cu cea exterioara. Placa metalica a unitatii interne trebuie montata la nivel. Tevile care conecteaza unitatea interna cu cea externa trebuiesc izolate cu izolatie speciala (nu doar banda izolatoare) si dupa care trebuiesc aduse la un loc toate (tevile de cupru , teava de condens si cablurile electrice) si invelite in banda adeziva.
b. Unitatea externa:
Locul ales de instalator pentru unitatea externa (la nivelul pamantului sau pe perete) trebuie sa aiba o ventilare buna (in conformitate cu instructiunile producatorului). De asemenea trebuie aleasa o locatie cu acces usor pentru efectuarea service-ului. Lungimea traseului trebuie sa fie in limitele admise de producatorul echipamentului. Inainte de prima pornire a echipamentului trebuie verificate cu atentie toate cablurile electrice si cel mai important daca firul de impamantare este fixat corespunzator. c. Instructiuni generale:
Dupa ce instalarea s-a efectuat, traseul de condens al unitatii trebuie verificat. De asemenea, este obligatoriu, sa se verifice instalatia impotriva scurgerilor. Aceasta verificare a instalatiei se face cu Azot (pana la 10 Bari) si de asemenea sa se faca si o vacuumare a instalatiei cu pompa de vacuum. Demarati cu presiunea pe absortie (4,-5 bar) si diferenta dintre aerul la intrare si iesire (peste 8°C) Nu neglijati sa informati utilizatorul echipamentului despre utilizarea corecta a aparatului si despre procedura in caz de interventie service.

a. Verifica alimentarea cu energie electrica (siguranta arsa, etc.).
b. Verifica daca voltajul este in limitele tolerate de aparat (±10%).
c. Verifica pe telecomanda daca echipamentul are un program ales de utilizatorul echipamentului.
d. Verifica bateriile telecomenzii.
e. Verifica placa de receptie a semnalului de la telecomanda. In unele cazuri, un dispozitiv electric din casa sau de la un apartament din vecinatate poate bloca placa de receptie a semnalului.
In acest caz, deconectati unitatea de la sursa de alimentare cu energie electrica pentru scurt timp si dupa aceea o reconectati.
f. Daca ati efectuat toate operatiunile de mai sus si aparatul inca nu a pornit, verificati protectia compresorului sau daca nu cumva compresorul este ars sau se afla in scurt circuit.

Gheata la unitatea interioara poate aparea din urmatoarele motive:
a. Lipsa de agent frigorific (presiune mica la absorbtie si temperatura joasa de evaporare a freonului).
b. Obturare partiala a dispozitivului de expansiune (capilare).
c. Functionare defectuoasa a ventilatorului unitatii interne sau a circulatiei aerului.
d. Filtre de aer foarte murdare, duc la restrictionarea circulatiei aerului.

Cand aparatul functioneaza in modul racire, aproape tot timpul apare fenomenul de condensare a apei care exista in aerul din incapere. Aceasta apa se acumuleaza in tavita de condens a unitatii interne si este evacuata prin furtunul de dren. Ca urmare a acestui lucru, cand apar scurgeri ale condensului la unitatea interna, verificati daca nu cumva exista obstructionari ale furtunului de dren. De asemenea trebuie verificata si pozitionarea corecta a unitatii interne (nu ar trebui sa fie inclinata in nicio directie).

a. Verificati daca sunt curate filtrele la unitatea interioara. Daca acestea sunt murdare, reduce circulatia aerului si de aici o slaba eficienta indiferent de modul de functionare al aparatului.
b. Verificati temperatura setata pe telecomanda si daca aceasta este in concordanta cu sezonul in care va aflati.
c. Verificati daca a fost setat aparatul sa functioneze in modul “Sleep” sau “Zgomot redus” (cand ventilatorul unitatii interne functioneaza la viteza redusa), deoarece aceste moduri de functionare reduc semnificativ capacitatea de racire sau incalzire a aparatului.
d. Poate capacitatea aparatului de aer conditionat este mai mica decat nevoile spatiului de climatizat (cand geamurile si usile sunt inchise).
e. Unitatea interna trebuie de asemenea sa fie curata pentru a nu fi obstructionata ventilarea ei.

Se compune din compresor (scroll, centrifugal, rotary screw). Schimbatorul de caldura racit cu aer care este compus din bobina(e) si ventilator(e) sau racit cu apa prin turnuri de racire. Evaporizatorul schimbatorului de caldura care raceste apa ce este introdusa in ventiloconvectoare. Bine inteles, sistemul are de asemenea sisteme de siguranta si componente de control, printre care: rezervor tampon, vas de expansiune, pompa de apa, filtre, comutator de debit, valve de siguranta, valve de expansiune, senzori de temperatura, etc). Sistemul are de asemenea un panou electric de control si o telecomanda LCD.

Rezervorul tampon este un rezervor izolat, care este instalat in circuitul de apa rece imediat dupa schimbatorul de caldura al chiller-ului. Scopul sau este de a colecta apa racita, care este produsa de schimbatoarele de caldura, in scopul de a pompa apa rece din rezervorul tampon si in acest fel este asigurat fluxul constant si regulat de apa rece la unitatile locale (ventiloconvectoare, etc.). De obicei este insotit de o valva de siguranta si de o valva de aerisire. Capacitatea de stocare a rezervorului tampon depinde de cantitatea totala a apei din circuitul instalatiei (l/min) si de capacitatea nominala de racire a sistemului (kW).

In ceea ce priveste circuitul agentului firgorific se aplica toate regulile de instalare ale unui aparat de aer conditionat. In ceea ce priveste circuitul de apa, in afara de conectarea corecta a tevilor de apa (sudura, calitatea materialelor folosite, etc.) trebuie sa verificam si daca celalalte componete ale sistemului au fost instalate corect (rezervor tampon, vas de expansiune, valve de siguranta, comutator de debit, pompa de circulare, filtre, comutator de alimentare, senzori de temperatura, etc.), pentru a echipamentul sa functioneze in siguranta si cu o eficienta ridicata.
Pentru ca toate componentele de functionare, de siguranta si de control ale unitatii sunt incorporate de catre producator din fabrica, intr-o singura unitate, instalatorul mai trebuie sa faca un singur lucru, sa conecteze corect tevile de apa (calda sau rece) la unitatile interioare (ventiloconvectoare, etc.), cablurile electrice si tevile de condens. S-a dovedit ca pompele de caldura ofera un cost redus si sunt prietenoase cu mediul inconjurator spre deosebire de orice alta surse de incalzire (in special pentru schimbatorul de caldura in placi). Se obtine si o economisire a spatiului (datorita dimensiunilor reduse ale echipamentelor) si de asemenea, o distributie usoara a apei reci sau calde la unitatile interne, datorita dimensiunilor reduse a tevilor in comparatie cu un sistem duct.

Un mecansim modular compus din mai multe parti de functionare si control al unitatilor de climatizare, care poate integra mai multe echipamente de aer conditionat in asa fel incat sa se atinga necesarul de capacitate cerut, pentru a satisface nevoile cladirii respective (in racire sau incalzire), ofera o multime de aplicatii si este usor de instalat. In plus, prin folosirea programului software poate controla distributia timpului de functionare pentru fiecare unitate exterioara (la fiecare 12 ore) in asa fel incat fiecare compresor sa functioneze un numar egal de ore prelungind astfel durata de viata a echipamentului, fara a afecta eficienta lui.

n cazul in care unitatea este tip de pompa de caldura, desigur, este aplicabil. Astfel de unitati Inventor sunt unitatile VARIO / HYDRO, care pot produce numai apa calda menajera sau apa calda menajera si incalzire. Cu toate acestea, ele au capacitatea de racire in cazul in care aparatul este livrat cu sistemul de operare necesar si accesorii de control pentru operatiunea de racire

Daca incalzirea prin pardoseala este facuta printr-un sistem hidraulic, ceea ce inseamna ca prin tevi trece lichid, raspunsul este pozitiv, se poate realiza si o racorire a spatiului respectiv. Acest lucru este posibil prin folosirea sistemelor VARIO HYDRO sau a unui mini chiller (cu pompa de caldura) in cazul in care necesarul depaseste puterea unui sistem Vario. Daca pentru sistemul de incalzire prin podea se folosesc rezistente electrice, o racire prin acelasi sistem nu se poate realiza.
Ventiloconvectoarele cu 2 cai pot sa functioneze ori numai in incalzire ori numai in racire. Ele sunt dotate cu un tur si un retur prin care trece ori apa calda ori apa rece, in conformitate cu perioada anului in care ne aflam. Ventiloconvectoarele cu 4 cai din cadrul aceluiasi sistem, ofera posibilitatea de a functiona in incalzire sau in racire in acelasi timp. Aceste ventiloconvectoare au doua tururi si doua retururi care permit accesul apei reci sau calde in orice moment.
Un chiller racit cu aer are un condensator, care este racit de aerul din mediul inconjurator. Chillerele racite cu aer sunt de preferat pentru instalatiile mici sau mijlocii, dar in ultima vreme datorita calitatilor imbunatatite din structura lor, permit imbinarea de tip modular, pentru instalatii de mari dimensiuni, de asemenea. Un chiller racit cu aer este de preferat mai ales in cazurile in care nu exista suficienta apa sau aceasta este foarte scumpa. Chillerele racite cu apa au un condensator racit cu apa in legatura cu turnul de racire si sunt, de obicei, de preferat pentru instalatiile medii si mari in cazul în care exista un volum suficient de apa. In plus, ele sunt, de asemenea, de preferat, in cazurile in care se cere performanta constantă a sistemului, indiferent de temperatura mediului ambiant (aer conditionat industrial, aer conditionat pentru sisteme digitale, etc.), deoarece capacitatea chillerelor racite cu apa nu sunt afectate de fluctuatiile de temperatura ambientala.
Pompele de caldura VARIO sunt ideale pentru incalzirea in pardoseala. Temperatura scazuta a apei la intrare in combinatie cu temperatura mica a sistemului, rezulta o eficienta maxima in functionarea sistemului care poate depasi uneori 4.0. Aceasta inseamna ca pentru fiecare 4kW de capacitate consumul energetic este de numai 1 kW.
Sistemele de climatizare cu pompa de caldura aer – apa sunt de preferat in cazul in care se doreste si producerea apei calde menajere, incalzirii sau racirii prin pardoseala, pentru sistemele cu unitati interne de tip ventiloconvectori sau in cazul centralelor de tratare a aerului. Un sistem VRF este de preferat atunci cand este necesar un control exact al conditiilor de confort la interior, in ceea ce priveste aerul conditionat (temperatura, umiditate relativa, viteza ventilatorului, aportul de aer proaspat, etc.). In plus, un sistem de aer conditionat VRF este de preferat atunci cand spatiul economisit (la interior si la exterior) este important in componenta cladirii, datorita faptului ca dimensiunile conductelor din sistemele VRF sunt semnificativ mai mici decat la orice alt sistem de aer conditionat. Cand spatiile de la interior au nevoie de incalzire si racire simultana in camere diferite in funcție de orientarea lor, sistemul VRF este, de asemenea, de preferat.

Acestea sunt pompe de caldura aer – apa, in care condensatorul incalzeste apa pentru consumul menajer sau comercial. Sunt doua modalitati de a obtine furnizarea apei calde:
• Prin folosirea unei pompe de caldura inverter (VARIO). In acest caz putem obtine si incalzirea sau racirea spatiului respectiv.
• Prin instalarea unei pompe de caldura care este conectata la un cazan si acopera necesitatile de alimentare cu apa calda a casei, cu un consum scazut de energie electrica. Acest tip de pompa de caldura are toate accesoriile solicitate montate, in asa fel incat sa reduca la minimum costurile de instalare

Costul de operare a unei instalatii depinde de multi factori, cum ar fi zona geografica a tarii respective, izolarea termica a cladirii, tipul ferestrelor, etc. In plus, pentru reducerea costurilor de operare este foarte important a se face alegerea corecta privind capacitatea pompei de caldura . In acest fel unitatea va folosi energia de functionare a intregului compresor Inverter si de aici costul redus al consumului de energie, care se poate realiza in anumite circumstante. Prin calcule aproximative costul de operare economisit in comparatie cu pretul petrolului, este de aproximativ 40%. Acest procent poate fi mai mare in cazul in care instalarea se face la fiecare resedinta si se are in vedere necesitatile sale si, desigur, în cazul în care sistemul a fost corect ales.
In sistemele de climatizare inverter centralizate de tip VRF, cantitatea de agent frigorific pentru fiecare unitate interioara este absolut controlata si proportionala cu necesarul de racire ale spatiului de la interior. Acest sistem este format din unitatea exterioara centrala (sau unitati modulare), cu compresor DC Inverter si unitati interioare cu detenta directa de diferite modele si capacitati; care sunt dotate cu supape de expansiune electronice pentru un control mai precis al debitului de agent frigorific. Un sistem VRF DC Inverter ofera conditii de confort la standarde inalte de climatizare in camere si, de asemenea, ofera economie de spatiu (la interior si la exteriorul cladirii), pentru ca dimensiunile unitatilor si conducte lor sunt semnificativ mai mici. In plus, sistemul VRF DC Inverter functioneaza la costuri mai mici, in comparatie cu orice alt sistem centralizat de aer conditionat.
Este posibil cand echipamentul este dotat cu pompa de caldura si intreaga structura de instalare a fost proiectata in acest sens. Acest tip de instalare trebuie sa includa 3 randuri de tevi la unitati, unitatea externa sa aiba un ciclu modular de functionare la compresoarele inverter si bine inteles un sistem adecvat de control al unitatilor.
Sistemul VRF pe doua tevi ne permite alegerea unui singur mod de functionare al sistemului in acelasi timp, in racire sau in incalzire, in functie de sezonul in care ne aflam. Sistemul VRF pe 3 tevi ne permite sa alegem modul racire pentru anumite camere si modul incalzire pentru alte camere, in acelasi timp si bine inteles in functie de necesitati. Asadar in combinatie cu compresoarele DC Inverter si cu controlul electronic al sistemului, putem crea cel mai bun confort in toate incaperile in functie de necesitati si nu in functie de sezonul in care ne aflam. Mai mult de atat, putem exploata caldura, care este recuperata prin functionarea simultana in modul de incalzire si racire, rezultand cresterea eficientei unitatii si, prin urmare, costurile de functionare sunt mai mici.

Principalele lucruri de care ar trebui sa se tina cont in timpul instalarii unui sistem de aer conditionat Inverter VRF sunt:
a. Lungimea totala a traseului frigorific (reala), pentru a nu depasi lungimea prevazuta de producator in specificatiile tehnice.
b. De diferenta de inaltime intre unitatile interioare si cea exterioara astfel incat sa nu depasim capacitatea sistemului VRF.
c. In caz de conectare modulara, conductele de aspiratie si de refulare ar trebui sa se faca in conformitate cu instructiunile producatorului, pentru a fi asigurata revenirea usoara a uleiului de refrigerare pentru compresoare.
d. Conductele de distributie de agent frigorific la unitatile interioare ar trebui sa fie orizontale pe toata lungimea traseului si de toate partile care constituie ansamblul sistemul de conducte trebuie sa fie conectate in mod corespunzator (refneti orizontali si verticali, colectori, valve electronice, etc). In general, programul de instalare ar trebui sa urmeze instructiunile producatorului.
e. De asemenea este important sa se verifice cu Azot sudura tevilor.

Intr-un sistem de aer conditionat model multi split, unitatile interne pot fi identice sau diferite (model, capacitate). Cu toate acestea, trebuie sa tinem cont de numarul de unitati interne care vor fi conectate. De asemenea, ar trebui sa avem grija de capacitatea totala (in kW) a unitatilor interioare, sa nu depaseasca capacitatea unitatii exterioare, in cazul unei functionari simultane a unitatilor interioare.
Principiile de functionare ale unui aparat de aer conditionat mobil sunt aceleasi cu ale oricarui aparat de climatizare. Toate componentele sunt insa incluse intr-o singura carcasa (de obicei metalica) care se poate muta cu usurinta dintr-o camera in alta. Sunt disponibile modele cu functionare numai in modul de racire sau si cu pompa de caldura. Datorita faptului ca aceste modele de aparate de aer conditionat au atat condensatorul cat si evaporizatorul in aceeasi carcasa (implicit aceasta se afla in camera unde se doreste climatizare), se impune existenta unei guri de aerisire la un perete extern pentru a conecta un tub flexibil pentru evacuarea aerului cald. Aceasta gaura poate fi prevazuta cu o inchidere automata in momentul opririi aparatului.
O fereastra deschisa (chiar si una de mici dimensiuni) ingreuneaza climatizarea unui spatiu. Majoritatea aparatelor de aer conditionat mobile sunt dotate cu un kit de evacuare a aerului cald catre exterior.
Dezumidificarea este procesul de absortie a umiditatii care se afla in aer sub forma de vapori. Dezumidificarea se poate face in doua moduri: a. Prin racirea aerului la temperaturi mai mici decat a punctului de condensare. Acest lucru este realizabil cu ajutorul unui dispozitiv special de racire a aerului la temperaturi joase, in acest fel absorbind umiditatea din aer. In continuare, aerul este incalzit din nou si eliberat in camera cu datele psihometrice corespunzatoare (temperatura si umiditate relativa). Exista mai multe modele diferite de dezumidificatoare, in ceea ce priveste capacitatea lor de dezumidificare (l/h), create in scopul de a indeplini cerintele casnice, de afaceri sau industriale. b. Dezumidificatoare de tip chimic. Functionarea acestora se bazeaza pe substante chimice de deshidratare (de exemplu silicagel). Acesta absoarbe umiditatea din aer pentru a mentine o umiditate relativa in limitele permise.
Unitatile VAM reprezinta o pereche de schimbatoare de caldura (recuperatoare de energie) aer-aer, care sunt instalate la sistemul de ventilatie a unitatii centrale de aer conditionat care necesita un anumit procentaj de aer proaspat. Aerul care iese din unitatile VAM si are datele psihometrice ale spatiului creat de aerul conditionat (cald sau rece), realizeaza o pre-incalzire sau o pre-racire a aerului proaspat de intrare si astfel capacitatea necesara (in kW) a unitatii de aer conditionat (locale sau centrale) este mult mai mica decat capacitatea initiala de care ar avea nevoie instalatia inainte de montarea unitatilor VAM.
Utilizarea unui schimbator de caldura aer-aer (VAM) pentru recuperarea caldurii, pe racire sau incalzire, reduce capacitatea necesara unitatilor de aer conditionat, deoarece aerul care intrara (proaspat) in unitate este pre-incalzit sau pre-racit, dupa caz, astfel incat functionarea echipamentelor se face la costuri reduse. Prin instalarea schimbatorului de caldura aer-aer (VAM), intr-un sistem centralizat de climatizare putem reduce consumul de energie cu pana la 75%, in functie de conditiile de mediu si de calitatea schimbatoarelor de caldura (VAM).